gebouw

Antependium roze

De antependia, de gekleurde kleden over de liturgietafel leiden ons door het kerkelijk jaar. Iedere tijd heeft een andere kleur en beeltenis. Op maar slechts twee zondagen van het kerkelijk jaar wordt de kleur roze gebruikt.

Er zijn veel kerken waarin ze deze kleur niet gebruiken, maar zich blijven houden aan de kleur paars of hier een rand van het witte kleed laten zien. Roze wordt gebruikt in het midden van de Adventstijd en in het midden van de veertigdagentijd. Die zondagen worden 'bijna kerstfeest' (3e advent) en 'half vasten' (4e zondag in de Veertigdagentijd) genoemd. Omdat de helft van de voorbereidingstijd er op zit, is het een beetje feest. Het paars van inkeer en boete wordt vermengd met het wit van het feest. Paars en wit maken samen de roze kleur.

Het roze antependium is gebaseerd op het witte antependium, maar is veel kleurrijker. Hiermee willen wij de veelkleurigheid van de van onze gemeenschap uitdragen. Iedereen moet welkom zijn in de gemeente van de Heer. Zo mag elk gemeentelid zijn, zoals jij/zij is.

Antependium roze

Het roze antependium is in 2022 aangeschaft en in gebruik genomen.

(Link groene antepenium)