gebouw

Gedenksteen uit 1767 in hal van het kerkgebouw

De gedenksteen heeft waarschijnlijk sinds 1767 op de vloer in de hal gelegen. Hij was aan het oog onttrokken, door de schoonloopmat die in de hal ligt.

In 1767 is het gesloten schip aan de zuidzijde uitgebreid. Ter herinnering van de eerste steen heeft waarschijnlijk sinds die tijd de gedenksteen op de vloer van de hal gelegen. Hij was aan het oog onttrokken door de schoonloopmat die in de hal ligt.

In november 2014 konden de gemeenteleden John Vooren en Jaap Andrea het niet meer accepteren dat deze historische gedenksteen aan het oog was onttrokken. Met veel energie en geduld is de steen eerst deels uitgegraven en voorzien van de nodige ondersteuning. Vervolgens met de grootste voorzichtigheid gelicht en voor transport op een aanhanger gelegd. Omdat de steen meer dan 500 kg weegt, was hiervoor zwaar materiaal nodig. Dit werd door Erwin Leegwater verzorgd. De steen is naar Cees Woud (Natuursteen bv) aan de Loodsweg te Wormerveer gebracht. Deze vakman, met grote liefde voor natuursteen, heeft de steen gereinigd, gezoet, en recht gebeiteld.

Terwijl Cees Woud zich met de steen bezighield, hebben Jaap en John een paar flinke balken gehaald en in de werkplaats van Jaap hebben ze van de balken een kozijn gemaakt, waar de steen in zou moeten passen. Het ambachtelijke timmerwerk heeft Jaap op uitstekende wijze gedaan, terwijl John zich met het krullenwerk bemoeide. Op dinsdag 2 december was zowel de steen als het houtwerk klaar en konden ze worden verenigd. Helaas moest het kozijn nog even terug naar Jaap, want de vakmannen waren te zuiver in de maat geweest. Na een kleine correctie paste de steen zuigend in z'n behuizing. Wat een voldoening.



Vervolgens is de steen bij Cees Woud op een aanhanger geladen en naar de kerk gereden. Omdat de steen op een verrijdbaar onderstel (hondje) stond, was hij vrij snel in de hal, maar toen moest het gevaarte nog horizontaal. Maar een gewicht van 500 kilo is niet zo maar te tillen. Met krik en blokken hout en een takel aan het plafond is het uiteindelijk na vele zweetdruppels toch voor elkaar gekomen, al heeft het de hele dag geduurd. Nu kan iedereen de steen bewonderen, zodat hij beter tot z'n recht komt dan onder het zand of de mat.

Wij danken in het bijzonder Cees Woud, die geheel kosteloos de steen op professionele wijze heeft gereinigd en daar waar nodig bewerkt heeft. Tevens ook de inzet van John Vooren en Jaap Andrea. Grote klasse.

Ook de Historische vereniging Wormerveer was erg blij met het toonbaar maken van de historische steen. Dit blijkt mede uit het artikel dat in het Noord Hollands Dagblad was geplaatst.

U kunt de presentatie van de werkzaamheden hier downloaden